Pilinszky János: Dél

Pilinszky János: Dél
Örökkétartó pillanat! / Vad szívverésem alig győzi csöndjét, / csak nagysokára, akkor is alig / rebben egyet a meglepett öröklét. / Majd újra vár, latolva mozdulatlan, / vadállati figyelme ezt meg azt, / majd az egészet egyből átkutatja, / nyugalmával hol itt, hol ott nyomaszt. / Egy házat próbál végre messze-messze, / méternyire a semmiség előtt / megvillogtatja. Eltökélten aztán, / hirtelen rá egy egész sor tetőt! / Közeledik, jön, jön a ragyogás / egy óriási közérzet egében - / Céltalanul fölvesz egy kavicsot, / és félrenéz a hajdani szemérem. / Mi látnivaló akad is azon, / hogy megérkezik valahol a nap, / és ellep, mint a vér, a melege, / hogy odatartott nyakszirtemre csap - / Emelkedik az elragadtatás! / Várakozom. Növekvő fényességben / köztem, s egy távol nádas rajza közt / mutál vékonyka földi jelenlétem.

2012. augusztus 22., szerda

Idősebb olasz úr kelet-európai hölgyet keres

pletyka (Tradescantia)

     Tapasztaltam egy meglepő tendenciát, nevezetesen hogy sok idős, egyedülálló olasz úr mellett él 10-20-30 évvel fiatalabb kelet-európai nő. Mindegy, hogy hivatalosan házvezetőnői vagy barátnői minőségben, az ellátandó feladatok ugyanazok, és cserébe a fizetség koszt-kvártély, barátnői minőségben ruha is, házvezetőnői minőségben a ruhát a hölgyemény maga intézi a fizetéséből. Nem tudom, a java középkorú, még mutatós nők kifejezett patrónusszerzés céljából érkeznek-e ide Kelet-Európából, de el tudom képzelni, hogy akinek ott nincs munkája, kilátása, annak ez jó perspektíva.
     A gond persze, amikor az olasz úriember útilaput kíván kötni a mindenes hölgy talpára, vagy mert újítana, vagy mert, és erre több példát is láttam, a hölgy elkanászodott, nagyon nyeregben érzi magát, és pimaszul visszafelesel, foghegyről beszél az olasz úrral, aki jobban kiszolgáltatott a női gondoskodásnak és a hiányától való félelemnek, mint a Kelet-Európából érkezett, jég hátán is elboldoguló nő a hányattatott életének. És ebben is, mint mindenben, az nyer hosszú távon, aki erősebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése